Van 3 kantoorgebouwen naar 47 appartementen – Nieuwegein

In opdracht van ontwikkelaar James Investments transformeerde R&R Bouw 3 leegstaande kantoorpanden aan de Wattbaan in Nieuwegein naar 47 koopappartementen van circa 70 m².

De herontwikkeling van een kantoorgebouw uit de jaren 70 naar bijna 50 koopappartementen anno nu – dat vroeg om forse aanpassingen. Niet alleen een nieuwe indeling, maar ook degelijke isolatie, inpandige bergingen, extra geluidswering, 30 nieuwe balkons, een gezamenlijke loungeruimte en een dakterras. “Het hele gebouw werd gestript en vandaaruit opnieuw opgebouwd,” zegt werkvoorbereider Rowan Verhaar van R&R Bouw, die vanaf het begin bij het project betrokken was.

Het maatvaste gebouw, met ca. 3300 m² vloeroppervlak, gaf R&R Bouw de gelegenheid veel met prefab gevelelementen te werken. Zowel voor de raam- en deurkozijnen als de andere geveldelen. Verhaar: “Op die manier konden we snel en precies bouwen met HSB, houtskeletbouw. Binnen één week waren we winter- en waterdicht.”

Voor de balkons, die aan het bestaande pand werden toegevoegd, bedacht R&R Bouw samen met de constructeur een efficiënte constructie. In plaats van de oorspronkelijke steunconstructie vanuit het gebouw werden de balkons als het ware als tafels op elkaar gestapeld. Ten slotte kreeg het hele gebouw aan de hele buitenkant een isolerende schil, die is afgewerkt met houten gevelelementen die het gebouw een warme uitstraling geven. Verhaar: “Je kunt nu eigenlijk niet meer zien dat het eerst een kantoor was, dat is het mooiste.”

Gerealiseerd
47 koopappartementen; oppervlakte ca. 70 m²

Locatie
Nieuwegein, Utrecht