Nieuwbouw-appartementen – Nieuwegein

R & R Bouw | Nieuwbouw appartementen, Richterslaan, Nieuwegein

Op de plek van een voormalig kantoorpand in Nieuwegein realiseerde R&R Bouw 10 nieuwbouwappartementen. Ondanks een krappe bouwplaats, een aangrenzend tramspoor en een wissel in opdrachtgeverschap kwam het appartementengebouw met Energielabel A+++ binnen de gestelde oplevertermijn gereed.

Aan de Richterslaan in Nieuwegein was een complex van 10 koopappartementen gepland op de plek van een oud kantorencomplex. Vlak ernaast de sneltrambaan van lijn 20 en 21 naar Utrecht, aan de andere kant een kleine parkeerplaats en een aantal bedrijfspanden. Aan R&R Bouw de taak om op deze plek binnen strakke kaders een modern appartementengebouw te laten verrijzen met Energielabel A+++. Projectleider Eduard Roos blikt terug op een project met enkele bijzondere uitdagingen.

Het aangrenzende tramspoor, met hogestroom-bovenleidingen, was daar een van. “Om de veiligheid te waarborgen, werkten we bijvoorbeeld met een aardepen naast de hijskraan. Mocht de kraan op de een of andere manier de bovenleiding raken, dan vloeit de elektriciteit weg naar de aarde in plaats van naar de cabine waar de machinist in zit.”

De krappe bouwplaats was vormde een andere uitdaging. De aanvoer van materiaal moest verlopen via een kleine parkeerplaats waaraan de bedrijfspanden waren gevestigd. Roos: “We zijn meteen met de ondernemers in gesprek gegaan om de overlast te beperken. Gelukkig hebben we snel goede afspraken kunnen maken en we hebben iedereen steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.”

Ook de fundering vroeg om aandacht. Het was onbekend waar de heipalen van het oorspronkelijke gebouw zich bevonden. Pas nadat de bodem met Total Station was ingemeten kon R&R Bouw exact bepalen waar de nieuwe funderingspalen moesten komen. “Dat betekende dat we in overleg met de constructeur daarna weer een aantal aanpassingen moesten doorvoeren.”

De laatste uitdaging was de wisseling van opdrachtgever, vertelt projectleider Eduard Roos. “Na de calculatie verkocht de ontwikkelaar het project – met ons erbij – aan een nieuwe eigenaar. Deze besloot de woningen niet te verkopen maar te verhuren. Dus moesten we de appartementen bewoningsklaar opleveren, met keuken, badkamer, behang en zelfs de omliggende beplanting erbij. Door intensief overleg, met elke vier weken een uitgebreide bouwvergadering, zijn we daar uitstekend uitgekomen en hebben we het project binnen de kaders kunnen realiseren.”

R & R Bouw | Nieuwbouw appartementen, Richterslaan, Nieuwegein
R & R Bouw | Nieuwbouw appartementen, Richterslaan, Nieuwegein
R & R Bouw | Nieuwbouw appartementen, Richterslaan, Nieuwegein
R & R Bouw | Nieuwbouw appartementen, Richterslaan, Nieuwegein