Transformatie schoolgebouw naar 16 appartementen – Houten

R & R Bouw | Verbouwing school, Beekmos, Houten

In opdracht van Clavé Vastgoed realiseerde R&R Bouw de transformatie van een klein schoolgebouw in Houten naar 16 moderne appartementen. Een project waarin de kwaliteiten van het bedrijf als snelle en inventieve bouwer goed naar voren komen.

Bij de oorspronkelijke bouw van dit schoolgebouw in woonwijk De Mossen, begin deze eeuw, was al rekening gehouden met herbestemming. Maar vanwege de huidige woningnood werd de voorziene transformatie – vier 2-onder-1-kapwoningen – twintig jaar later aangepast naar 16 appartementen.

Zo’n transformatie vraagt om een aantal forse ingrepen, vertelt projectleider Eduard Roos van R&R Bouw. “Allereerst de indeling. Waar eerst klaslokalen, gangen en centrale voorzieningen zijn, moeten nu 16 zelfstandige huishoudens komen. Daarom zijn binnenin echt álle bestaande gipswanden gesloopt. Voor de nieuwe wanden gebruikten we metal-stud wanden voor optimale geluidsisolatie en brandwerendheid.”

Een andere grote ingreep was de constructie van balkons aan de achterzijde van het gebouw, zodat elk appartement op de eerste verdieping een buitenruimte kreeg. Roos: “Er was gekozen voor zwevende balkons met uitkragende liggers. Daarvoor moesten we 3 meter diepe horizontale sparingen in de vloeren maken en de liggers daarin met chemische ankers bevestigen.”

Daarnaast was er een nieuwe toegangstrap nodig, in het midden van het pand. Roos: “Dat was een bijzondere ingreep, waarbij we grondig hebben overlegd met de constructeur. We moesten in de oorspronkelijke constructie een groot vierkant gat van 2 bij 2 meter maken om op deze plek een nieuw, houten trappenhuis te bouwen.”

R&R Bouw kon in dit project ook zijn flexibiliteit laten zien. Kort voor de start van de bouw werd besloten dat de appartementen niet verkocht maar verhuurd zouden gaan worden. “Dat betekende dat we woningrijp moesten opleveren,” vertelt Roos, “dus inclusief een keuken en sanitair, en met behang op de muren. Dat het toch is gelukt om het project binnen de gestelde termijn van negen maanden op te leveren, is iets waar we best trots op zijn.”

R & R Bouw | Verbouwing school, Beekmos, Houten
R & R Bouw | Verbouwing school, Beekmos, Houten