Bouwen in een watervat – Utrecht (watertoren)


In Utrecht realiseerde R&R Bouw de transformatie van een 100 jaar oude watertoren aan de Amsterdamsestraatweg naar drie appartementen en een woonhuis van 6 verdiepingen. Het transformatieontwerp, van het Utrechtse bureau Zecc Architecten, werd genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023.
Voor architect Marnix van der Meer van Zecc Architecten, coördinator van het bouwteam, was het een uitdagend project. Niet alleen omdat het hart van dit Rijksmonument wordt gevormd door het oorspronkelijke metalen waterreservoir, maar ook de oorspronkelijke bouwtekeningen ontbraken. Bovendien had hij nog niet eerder met aannemer R&R Bouw gewerkt. “Een nieuwe, onbekende partij is altijd spannend,” zegt hij. “Zeker bij zo’n moeilijk project. Je vraagt je toch af of het allemaal wel goed gaat komen.”
Vertrouwen
Die twijfel was echter snel voorbij, vertelt hij. “R&R Bouw bleek de kennis en ervaring voor zo’n opdracht in huis te hebben. Ze dachten in het bouwteam goed mee vanuit de eigen rol en werkten uitstekend samen met de andere partijen. En, heel belangrijk – ze wisten steeds de juiste partij erbij te halen wanneer ze een bepaalde expertise niet zelf hadden. Dat gaf vertrouwen. Voor het staal vonden ze bijvoorbeeld een prima bedrijf uit de regio, voor het metselwerk een deskundige én praktische restaurateur gespecialiseerd in Rijksmonumenten.”
Benaderbaar
R&R Bouw was in de beleving van de architect ook steeds zeer benaderbaar. Bijvoorbeeld waar het ging om details zoals de aansluiting van een trap op de vloer. “Onze interieurarchitect was vaak op de bouwplaats voor de kwaliteits-bewaking. Ze trof bij de mensen van R&R Bouw altijd een open mind. Ze kijken hoe ze kunnen maken wat jou als architect voor ogen staat. Die flexibiliteit is bijzonder, zeker bij zo’n complex project.”
Trots
R&R Bouw zelf kijkt met een gevoel van trots terug op het project. Het bedrijf moest met diverse slimme oplossingen komen voor onverwachte problemen tijdens de bouw. Zoals bij de gemetselde schil rondom het centrale watervat, die een geheel vernieuwde constructie en metselwerk nodig bleek te hebben. Architect Van der Meer: “Dat was een lastig probleem, dat ze slim en ook kostenbewust hebben opgelost.”

